Berger-porta

Vendégfürdő felújítás előtte-utána képekkel

…kivételesen (sajnos?/szerencsére?) nem fillérekből.

Kezdjük ott a történetet, hogy lassan négy éve, mikor megvettük a lakást, majdnem mindent felújítottunk, kivéve ezt a fürdőt, mivel fiatal voltam és balga, és azt hittem, egész elfogadható állapotban van, úgysem én fogom használni, így hát minek költsünk rá.

ÖREG HIBA.

Ha van rá lehetőség, az összes olyan dolgot újítsuk fel egyszerre, ami nagy felfordulást okoz, mert később erősen fogjuk szívni a fogunkat mikor pl. egy hónapig nincs fürdőszobánk és mindent vékony porréteg borít.

Viszont az elmúlt három évben tényleg nem én használtam ezt a fürdőt, így mélyebb lelki megrázkódtatást nem okozott randasága, és a legalaposabb tisztítás ellenére is fennálló koszlottsága (bár mivel az elmúlt két évben kb háromnaponta takarítottam, azért azt szomorúan állapítottam meg minden alkalommal, hogy ez bizony nem a legfelemelőbb dolog a lakásban), de már erősen játszottam a gondolattal, hogy fel kéne újítsam. Viszont a fürdő szétverése egy köztudottan költséges dolog, így nem volt elég erős indokom a felújításra (az utálom nem elég indok több százezer forint elköltésére).

Ekkor viszont jel érkezett a lenti szomszéd személyében: ugyanis beáztattam őket. A beázás alakjából arra következtettem, hogy ez bizony csőtörés lesz, szóval gyorsan szétvertük a fürdőt. Mint később kiderült, csak a szigetelés volt rossz a zuhanytálca körül, de akkor már késő volt visszacsinálni, és legalább ennek a felújítása is megvan végre 🙂

Nézzük hát az előtte-állapotot:


Undorító, tudom.

Tudtam, hogy funkció helyváltoztatást nem tervezek, a mosógépet akartem beforgatni, és a konnektorokat többé-kevésbé elrejteni a kazán takarásába. Mivel a saját fürdőmben nagyon bejött az épített zuhany, ezért ide is azt terveztem, ehhez egy ytong falat építettünk.

Egy kis felfordulás-érzékeltetés:

Design szempontjából tudtam, hogy semleges alapot szeretnék (értsd: fehér falicsempe), amit a padlólap és dekor fog feldobni. Így esett a választás a 15*15-ös fehér fényes Zalakerámia Carneval falicsempére, amit 2 mm-es, manhattanszürke fugával, feles kötésben rakattam fel, 105 cm magasságig (kivéve persze a zuhany környékét, ott 210 cm a magassága). A padlóra az AC Design 20*20-as cementlap mintájú greslapja került. Ez anyagilag egyébként tökéletes kombináció: a fehér csempe négyzetmétere 2000 Ft, a kamucementlap pedig 7200 Ft/nm, viszont ebből csak 4 nm-re volt szükség, annyit meg megér az, amit hozzáad a látványhoz, úgysem a csempe az igazán költséges arányaiban a felújításban. Tehát mindenkinek javaslom, hogy a falra válasszon valami egyszerűt, időtállót és olcsót, a földön pedig lehet egy kicsit kockáztatni, feldobni az egyszerűbb alapot, és egy kicsit drágább csempét választani mert (általában) kisebb a felület amit burkolni kell.

Mikor a burkolás és a festés elkészült, feltettem a zuhanyfüggönyt (H&M Home), a wc fölé szánt képkeretet az eredeti egészen rémisztő fekvőalvó angyalkával, és aztán három hónapig nem voltam hajlandó hozzányúlni a dologhoz. Szanitert a Roca Debba családjából választottam, és Nikoletti Petra fürdőszobás kurzusának hatására nem felejtettem el szép design szifont választani a mosdókagylóhoz. A monoblokkos wc egyelőre nagyon tetszik, nagyon jól néz ki, és valahogy olyan klasszikus hangulatot áraszt számomra (igen, tudom hogy egy wcről beszélek, de akkor is 😀 ) A csapok voltak elfekvőben ingyen, így nem éreztem, hogy +40 000 Ft-ot rájuk szeretnék költeni, csak hogy még csinosabbak legyenek, így felhasználtuk a meglévőt. Ha elromlanának, majd ráérek újat venni.  A lámpát három éve vettem, jó fényt ad, és elég visszafogott a designja, így az is maradt. Feltettem amúgy egy kerek tükröt is, ami jól nézett ki, de sajnos nem ragasztottam jól fel, így leesett és eltört. Ez volt hát a köztes állapot:

A probléma a köztes állapottal:

nem sok, de azért ennél kicsit karakteresebb fürdőre vágytam, lévén az enyém és azt csinálok amit akarok 😀

Így hát meleg árnyalatú világosszürkére festettem a falat (a mennyezet maradt fehér), és kicseréltem az angyalkát egy pinteresten lőtt absztrakt festmény nyomtatott verziójára. A zuhanyfüggöny szerintem elég karakteres, pont emiatt valószínűleg sokaknak nem stílusa, de nekem egy ideje nagyon bejönnek a sötét alapon burjánzó virágok, így ez jött velem a boltból (bár rohadt drága volt, nem költöttem jó szívvel  7000 Ft-ot egy zuhanyfüggönyre). A tükörről szőtt korábbi álmaim szó szerint összetörtek (tipp kerek tükörre: Ikea Ekne tükör műkovácsoltvas bénácska keretéből ki lehet applikálni a tükröt, így messze ez a legolcsóbb kerek tükör opció 3000 Ft-ért), de szerencsére volt elfekvőben egy #lomikincs anya pincéjében. Ez a fura nyomott tojás alak szerintem baromi jól mutat, és kicsit még izgalmasabbá teszi a végeredményt.
Amiről nincs kép, mert még mindig ronda az a szennyestartó, oda még gyártanom kéne valamit, de jelenleg még maradt a műanyag ezeréves cucc. Kellene még pár kis akasztó a törölközőknek, illetve fel kéne fúrni a szappantartót is a zuhanyzóba (hagyományos kerámia Alföldi, szerintem ebbe a fürdőbe más nem annyira illene), illetve nem vagyok elégedett a műanyag zuhanyfüggönyrúddal&karikákkal (csak ez volt raktáron az Ikeában, és nagyon sürgősen kellett), de szerintem ez rajtam kívül senki mást nem érdekel, így majd egyszer ezeknek is eljön az ideje, de most örülök az eredménynek 🙂

Kíváncsian várom a véleményeket itt vagy a blog Facebook oldalán 🙂 Töretlen lelkesedésre nem számítok, mert gyanítom, hogy sokakban az iskolai wc hangulatát idézi fel a 15*15-ös fehér csempe, de szerintem ez a burkolat egy jó klasszikus alap, amit megfelelő körítéssel mindig aktuálissá lehet varázsolni. Lévén a lakás egy belvárosi bérházban van, stílusban is teljesen illeszkedik az atmoszférához. Én rettentően elégedett vagyok vele 🙂

Ha tetszett, a blog Facebook oldalát ITT találjátok.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!